Rygerlunger og KOL

Rygerlunger betegnes som en irritationstilstand i lungerne. Rygerlunger eller KOL, som det også kaldes, er ofte en sygdom, der opstår over en længe årrækkes brug af cigaretter, denne årrække er faktisk ofte årtier. Symptomerne på, at man er blevet ramt af rygerlunger er hoste, opspyt og åndenød ved anstrengelse. Det er meget vigtigt, at man i tilfælde af, at man bliver konstateret positiv for rygerlunger, foretager et resolut rygestop, både for ikke at forværre tilstanden, men i ligeså høj grad for at holde symptomerne nede.

Rygerlunge er et tegn på, at rygning ikke er godt for kroppen og, at der altså er en betydelig sundhedsrisiko ved at være ryger. Rygerlunger udvikler sig oftes grundet længere tids rygning, men kan også være skyldet luftforurening. Det kan være, man på arbejdspladsen har et dårligt arbejdsmiljø og derfor ikke særlig ren luft.

 

Det er utrolig vigtigt, at man som ryger holder øje med eventuelle symptomer, der kan opstå på, at man er ved at få rygerlunger. Der er utroligt mange patienter i Danmark med rygerlunger, men desværre bliver langt størstedelen af disse opdaget for sent, så der reelt set ikke er mange muligheder for behandling. Ved at komme på forkant med sygdommen og derved opdage den i tide, kan man gøre sine muligheder for en behandling meget bedre. Når det så er sagt, skal det tilføjes, at rygerlunger er en meget lumsk lidelse, hvilket vil sige, at man i starten mærker svage symptomer, hvorefter det så efterfølgende tager til i kræft.

Behandlingsmulighederne for rygerlunger er i dag ikke særligt store. Det er naturligvis vigtigt, at man ophøre sin rygning med det samme efter man har fået stillet diagnosen. På samme måde skal passiv rygning og forurening fra brændeovne også undgås. Det bliver først lidt mere svært, når man bor i et by område, hvor der er meget luftforurening, da dette er langt svære at beskytte sig i mod.

Vi har i Danmark 430.000 mennesker, der har udviklet rygerlunger, hvilket er et tegn på, hvor stor en andel af Danmarks befolkning, der er aktive rygere. Det er faktisk bevist, at 8 ud af 10 patienter med rygerlunger, har udviklet sygdommen grundet mange års tobaksrygning. Dette kan måske give dig lidt stof til eftertanke, før du stikker den næste smøg i munden og måske giver samfundet patient nummer 430.001 med rygerlunger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *