iltindhold i blodet

Rigtig mange mennesker kan med fordel anvende et pulsioximeter, dette gælder specielt for ældre mennesker. For med et pulsioximeter er det muligt, at bestemme indholdet af ilt i sit blod og hvor effektivt ens hjerte arbejder.

Et pulsioximeter viser indholdet af hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin er et protein der kan transportere O2 molekyler, hvad de fleste kender som ilt. Hæmoglobin er derfor med til at hjælpe kroppen med at transportere ilten fra lungerne og ud til vævet. Uden hæmoglobin i blodet er det ikke muligt, at få ilten ud i kroppen. Normalt har et menneske imellem 95 til 100 procent ilt i blodet, men et resultat på ned til 90 procent er heller ikke helt unormalt.

Måling af iltindhold vha. lys

Et pulsioximeter måler indholdet af hæmoglobin i blodet ved hjælp af lysabsorbans. Ved at sende lys ind med en bestemt bølgelængde, hvor man kender absorbansen af hæmoglobin, kan man bestemme indholdet af hæmoglobin i blodet. Kort fortalt handler lysabsorbans om, at man måler hvor meget af en bestemt farve lys der kan vandre igennem et defineret stof. Det er derfor lys man arbejder med og der er derfor ingen sundhedsskadelige risikoer ved, at anvende et pulsioximeter.

Pulsioximeteret kan også være med til at fortælle dig din puls. Dette fortæller dig hvor meget dit hjerte pumper, det vil være muligt at se udsving i dette alt efter hvor belastede du er. Men man bør alligevel være opmærksom ved en meget høj eller meget lav puls.

Let at anvende et pulsoximeter

Det er let at anvende et pulsioximeter, alt du skal gøre er, at klipse det på den ene finger. Ligeså snart dette er gjort skulle pulsioximeteret gerne give dig puls og hæmoglobin indhold, indenfor meget kort tid. Det er også let at have sit pulsioximeter med sig, da det ikke fylder meget og bruger almindelige batterier.

I situationer hvor ens iltning kan være ustabil, kan man med fordel anvende et pulsioximeter. Et pulsioximeter bruges også i nødstilfælde hvis man har mistanke om, at der ikke bliver pumpet blod rigtig rundt i kroppen, eller er tale om nedsat lungefunktion. I sådanne tilfælde er et pulsioximeter praktisk, da det giver et hurtigt resultat.

Derudover kan personer med åndedræts eller hjerteproblemer, specielt KOL, med fordel anvende et pulsioximeter. Ligesom at man kan bruge et pulsioximeter til, at diagnosticere visse søvnforstyrrelser, som f.eks. apnø og hypopnea.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *